توسط  وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و برای نخستین بار در کشور؛

دستگاه پاستوریزاتور غیر حرارتی با فرآیند فشار بالا رونمایی شد

برای نخستین بار در کشور «دستگاه پاستوریزاتور غیر حرارتی با فرآیند فشار بالا (bar 6000(» با کاربرد وسیع در صنایع غذایی و دارویی، توسط محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ساخته شد.

به گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، «دکتر سید مهدی میرزا بابایی» مجری این طرح پژوهشی گفت: یکی از مهمترین دغدغه های صنعت غذا حفظ ارزش هاي تغذيه اي، بافت، طعم ، رنگ و بوی ماده غذايي در طی فرآیندهای مختلف تولید است از آنجا که روش هاي موجود فرآوري مواد غذايي اغلب بر پايه استفاده از فرآيند هاي حرارتي و این فرآیندها باعث وارد شدن آسیب جدی به ماده غذایی می شود ضرورت استفاده از روشهای جدید برای رفع نواقص موجود احساس گردید.

وی در خصوص نواقص استفاده از فرآیند های حرارتی در فرآوری مواد غذایی اظهار کرد: از دست رفتن ارزش هاي تغذيه اي، تغيير بافت، تغییرطعم و رنگ و بوی مواد غذايي، زمانبر بودن و مصرف بالای انرژی از جمله مهمترین نواقص استفاده از روش های فعلی به شمار می رود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر برای جلوگیری از مشکلات ناشی از تیمارهای حرارتی از فرآیندهای فشار بالای (HPP) غیر حرارتی Non Thermal Pasteurization)) استفاده می‌شود افزود: با استفاده از فرآیندهای فشار بالا ضمن انجام عمل پاستوریزاسیون در دمای محیط، ويتامين ها ، طعم، رنگ، بافت و تازگی ماده غذایی حفظ شده و ماندگاری آن به طور چشمگیری افزایش می یابد.

عضو هیأت علمی گروه ماشین آلات مواد غذایی ادامه داد: فرآيند فرآوری مواد غذایی با استفاده از این روش در مدت زمان بسيار كوتاهي انجام شده و مصرف انرژي به شدت كاهش می یابد و از این منظر این فرآیند دوستدار محیط زیست نیز می باشد.

میرزا بابایی در پاسخ به این سوال که آیا نمونه مشابه این محصول در کشور وجود دارد  گفت: تاکنون دستگاهی با این ویژگی ها در کشور ساخته نشده و حتی نمونه خارجی آن هم وارد کشور نشده است.

وی در خصوص هزینه های ساخت این دستگاه بیان کرد: در فاز تحقیقاتی حدود هشتصد میلیون ریال هزینه شده است که بخشی از آن توسط بخش خصوصی تامین گردیده است، این در حالی است که قیمت نمونه مشابه خارجی آن حدود دو میلیارد ریال است که قطعا در صورت تولید این دستگاه با دانش و امکانات بومی ضمن ایجاد اشتغال صرفه جویی ارزی هم به دنبال خواهد داشت.

وی در پایان گفت: دستیابی به دانش طراحی و ساخت دستگاه ذکر شده این امکان را فراهم آورده تا بتوان نمونه های مشابه و مطابق نیاز سفارش دهندگان ساخته شود.